P.E. Planner

Gymlessen buiten: 5 tips voor een succesvolle les

Kranenburg

Founder P.E. Planner | P.E. Teacher

Als leerkracht of gymdocent is het soms een uitdaging om leerlingen gemotiveerd te houden tijdens de gymles. Maar wat als je deze les naar buiten verplaatst? Buitenlessen bieden tal van voordelen, waaronder een verandering van omgeving, frisse lucht en meer ruimte voor activiteiten. In deze blog geven we vijf tips voor het geven van een succesvolle gymles buiten. Of je nu lesgeeft op een schoolplein, in een park of op een andere buitenlocatie, deze tips helpen je om een veilige en leuke les te geven waarbij leerlingen actief betrokken zijn.

1. Kies een geschikte locatie

Kies een locatie die geschikt is voor de activiteiten die je van plan bent te doen. Een grasveld of betonnen speelplaats kan bijvoorbeeld geschikt zijn voor activiteiten zoals voetbal, terwijl een pad door het bos beter is voor hardlopen. Zorg ervoor dat de locatie veilig is en geen risico's oplevert voor de studenten.

2. Pas de activiteiten aan aan het weer

Controleer het weer voordat je begint en pas de activiteiten aan als dat nodig is. Als het bijvoorbeeld heet is, plan dan activiteiten die minder intensief zijn, zoals frisbee of softbal. Als het regent, overweeg dan om de les naar binnen te verplaatsen of activiteiten te plannen die niet te veel glijden en uitglijden veroorzaken. Met GymPlanner kan je gemakkelijk zoeken naar sportlessen die passend zijn voor buiten. Zo kan je snel inspiratie opdoen voor jouw volgende buitenles.

Buitenles

Met GymPlanner kan je vervolgens gemakkelijk de bestaande activiteiten en plattegronden aanpassen in de editor.

3. Zorg voor voldoende materiaal

Neem alle benodigde materialen mee, zoals ballen, hoepels, springtouwen en pionnen. Zorg ervoor dat er genoeg is voor elke student en dat ze geschikt zijn voor de leeftijd en vaardigheidsniveau van de studenten.

4. Maak gebruik van de omgeving

Profiteer van de mogelijkheden die de omgeving biedt. Als je bijvoorbeeld in een park lesgeeft, gebruik dan de bomen als obstakels voor parcoursen, of gebruik de banken voor oefeningen zoals dips. De omgeving kan een leuke en uitdagende manier bieden om de les afwisselend te maken.

5. Vergeet de veiligheid niet

Veiligheid moet altijd de hoogste prioriteit hebben. Zorg ervoor dat je een EHBO-kit bij de hand hebt en dat alle studenten weten hoe ze contact kunnen opnemen met een volwassene in geval van nood. Zorg ervoor dat alle studenten op de hoogte zijn van de veiligheidsregels en dat ze deze volgen tijdens de les.

Conclusie

Gymlessen buiten bieden een geweldige kans om leerlingen actief en betrokken te houden tijdens de les. Door de juiste locatie te kiezen, activiteiten aan te passen aan het weer, voldoende materiaal mee te nemen, gebruik te maken van de omgeving en veiligheid voorop te stellen, kun je een succesvolle gymles buiten verzorgen.


Het bedenken van goede buitenlessen kan enige tijd en inspanning vergen. Met de database van GymPlanner heb je gauw iets passends gevonden! Probeer GymPlanner hier meteen uit.

Ready to start with P.E. Planner?

On your marks, get set, go!

Try it out now!